björk, al, ek, bok, blandved, björkved, alved, bokved, ekved, ved, torr ved, restaurang, ungsbakad, brasved, kamin,

Energivärde


Visste du att olika trädslag ger olika mycket värmeenergi? Ju tätare trä, desto mer energi. Björkved ger exempelvis tolv procent mer energi än tall, men sexton procent mindre än bok. 

Nedan kan du se energivärden för olika träslag:


Träslag

Energivärde (kWh/m3)

Bok

3000

Ek

2900

Björk

2650

Al

2350

Asp/Gran

2000

björk, al, ek, bok, blandved, björkved, alved, bokved, ekved, ved, torr ved, restaurang, ungsbakad, brasved, kamin,

Stjälpt och travad ved


När du köper ved hos oss i en kbm-säckar köper du din ved i stjälpt mått, det vill säga att veden ligger "huller om buller" i säcken den kommer i. Vanligtvis motsvarar en kubik stjälpt ved 60-70 procent travad ved. I våra mindre säckar är veden travade.


Vanliga frågor och svar


Hur fungerar det när jag beställer via webbshoppen?

 • Du börjar med att välja de produkter som du vill köpa och väljer sedan fraktalternativ. Vid hemleverans är det viktigt att du väljer rätt tariff så vi slipper korrigera det i efterhand. Därefter fyller du sedan i nödvändig information beroende på vilken betalmetod du har valt. Vid val av hemleverans är det viktigt att du har betalt för din order i förväg för att vi ska hantera din beställning.


Levererar ni även till öarna utanför fastlandet?

 • Självklart gör vi det! Ibland utför vi leveransen själva och ibland med en av våra logistikpartners. Därför rekommenderar vi att man passar på att beställa så mycket som möjligt (helst full last). Dela gärna med en granne! Om du bor på någon av öarna och inte fastland, skicka gärna en förfrågan så hjälper vi dig. Våra angivna fraktkostnader gäller endast fastland och Hisingen.


Kan man beställa hur mycket som helst och betala en fraktkostnad?

 • Lastbilen vi använder för leverans har en begränsning på mellan 4 kbm eller 75st 40l säckar. Om du beställer mer än så tittar på vilket alternativ som blir billigast för dig. Antingen om det är vi eller nån av våra partners som ska köra din leverans. Därmed är fraktkostnaden på vår webbshopp begränsade till en transportsträcka men vid större volymer ger vi rabatt på transporten.


Kan jag få veden levererad en specifik tid och dag? 

 • Vi försöker vara flexibla utifrån dina önskemål och vår transportplanering. När du beställer hemleverans av ved försöker vi optimera våra transporter, dels för att minimera vår miljöpåverkan men också för att behålla en konkurrenskraftig prisnivå på leveransen.


Vilka betalningssätt är möjliga hos er? 

 • I webshoppen går gäller kort eller Swish. Kvitto får du via mail, så glöm inte att ange din mailadress vid beställning eller betalning. Om du handlar i butik rekommenderar vi Swish.


Finns det mögel i veden?

 • Vår policy är att det inte skall förekomma någon mögel i veden. Det kan däremot i enstaka fall vara så att någon vedbit har lite mögel. Vi gör vårt bästa för att sortera bort detta och har ett riktvärde att 95%  procent av den levererade volymen skall hålla god kvalitet  för att vi skall hålla våra uppskattade kvalitetsmål. Vitmögel är väldigt vanligt i naturen när man torkar ute och inte skadligt att elda med.


Vilken vedsort skall jag välja? 

 • Det är en individuell fråga och beroende på ditt behov kan det variera. För de som eldar i en eldstad/kamin rekommenderar vi att man utöver björk, också använder blandved ibland. Detta för att få uppnå ett optimalt energiutbyte. Att elda med enbart ett träslag kan medföra ökad sotbildning och då sänks energiutbytet vid samma sotningsintervall. 


Jag har en restaurang/ett bageri som tillagar mat/bakar bröd i en vedugn. Vilken vedsort rekommenderar ni?

 • Många av våra kunder beställer björk, ek och bok för detta ändamål. Vi rekommenderar att man undviker att elda med ved från barrträd då dessa sprätter en del och ger mindre energi än björk, asp och ek. Genom att använda ek utblandat med björk får man en perfekt värmenivå. De tre vedsorterna vi rekommenderar är björk, ek och bok. Nu har vi även barkfri björkved som avger mindre rök och du kan lättare styra värmen i din ugn.


När har ni öppet för avhämtning av ved?

 • Våra öppettider är tisdag-fredag 10.00-19.00 och lördagar mellan 09.00-18.00. Söndagar och måndagar håller vi stängt. Om du kommer med släpvagn hjälper vi dig med lastning av veden, både stora säckar och små. Allmänna helgdagar har vi stängt.


I vilket mått säljs veden?

 • Ved säljs alltid i stjälpt mått, vilket motsvarar 60-70% av travat mått. Stjälpt mått innebär att veden packas “huller om buller”, istället för att staplas ovanpå varandra. Om du exempelvis har en vedbod med plats för åtta kubikmeter travad ved, rekommenderar vi dig att köpa 11 kubikmeter ved i stjälpt mått. En kubikmeter stjälpt mått motsvarar 15st 40l säckar.


Hur rekommenderar ni att jag lagrar veden?

 • Det är viktigt att se till att man placerar veden väl genomluftad under tak. Vi rekommenderar att den placeras under plåttak som vilar på reglar. Har man inget annat val än att använda presenning, bör man inte dra ner den för långt på sidorna för att veden skall kunna luftas. Observera att veden ibland kan vara fuktig på det yttre lagret, men vara torr inuti. Detta beror på att veden, som torkas under vår och sommar, återfår lite av sin fuktighet under hösten. Rekommendationen är att låta veden torka luftigt under tak eller inomhus i några dagar, så blir veden redo för eldning. 


Varför har jag sot i min skorsten?

 • Sot uppstår om förbränningstemperaturen är för låg. För låg förbränningstemperatur beror på att man inte släppt in tillräckligt med luft i förbränningskammaren i förhållande till mängden ved. Det går snabbt att känna igen tjärsot som en brun och klibbig beläggning. Släpp in mer sekundärluft till förbränning, så att temperaturen höjs. En rökgastermometer på nedersta delen av rökavgångsröret kan ge en bra indikation om hur man eldar. Rökgastemperaturen ska vara cirka 250° vid normal eldning. Om rökgastemperaturen är mycket lägre än 250° finns risk för att tjärsot uppstår. Om rökgastemperaturen är högre än 250°–300° finns risk för överhettning och de invändiga delarna kan bränna igenom.


Det ryker in i huset när jag öppnar luckan, hur undviker jag det?

 • Öppna inte luckan förrän veden brunnit ner och blivit till ett glödlager. När du öppnar luckan och en stor mängd kalluft kommer i kontakt med lågorna från ved som inte förbränts kan sotrök uppstå. Vänta med att fylla på ved tills den gamla veden förbränts till ett glödlager. Om du ändå behöver öppna luckan innan veden förbränts ska luckan öppnas försiktigt och stå på glänt ett ögonblick innan den öppnas helt. En annan orsak kan vara att draget är för dåligt i skorstenen, och att skorstenen trycker ner röken i kaminen i stället för att dra upp den i skorstenen. Låt eventuellt sotaren kontrollera skorstensdraget.


Tidigare har ni haft pant på vita big bags men ni har slutat med dessa säckar nu. Hur gör vi som betalt pant från tidigare år?

 • Vi slutade med vita big bags på grund av två anledningar. Genom att använda nätsäckar förkortar vi torktiden och kan såldes erbjuda torr ved i större mängder. Tyvärr märkte vi att en del missbrukade panten som vi hade på vita big bags, vilket inte blev trevligt för våra anställda. Men de som har vita big bags och kan påvisa att dessa tillhör Vedmästarna samt är hela, kan för pantkostnaden få hämta ved. Panten betalas inte tillbaka i kontanter. 


För övriga frågor, kontakta gärna oss via kontaktformuläret så hjälper vi dig!