Vanliga frågor och svar
Hur fungerar det när jag beställer via webbshoppen?
- Du börjar med att välja de vedprodukter som du vill köpa och fyller i din leveransinformation. Frakten räknas ut automatiskt beroende på antal produkter du valt. Bra va!
Levererar ni även till öarna utanför fastlandet?
- Självklart gör vi det! Ibland utför vi leveransen själva och ibland med en av våra logistikpartners. Om du bor på någon av öarna och inte fastland, skicka gärna en förfrågan så hjälper vi dig.
Kan man beställa hur mycket ved som helst och betala en fraktkostnad?
- Du kan beställa upp till 18 pallar ved. Du betalar en startavgift för frakten och sedan per pall. Ju fler pallar ved du beställer, desto fördelaktigare fraktkostnad.
Kan jag få veden levererad en specifik tid och dag?
- Vi försöker vara flexibla utifrån dina önskemål och vår transportplanering. När du beställer hemleverans av ved försöker vi optimera våra transporter, dels för att minimera vår miljöpåverkan men också för att behålla en konkurrenskraftig prisnivå på leveransen.
Vilka betalningssätt är möjliga hos er?
- I webshoppen gäller endast kortbetalning. Kvitto får du via mail, så glöm inte att ange din mailadress vid beställning eller betalning. Om du handlar i butik gäller både kort- och swishbetalning. Vedmästarna är en kontantfri butik.
Finns det mögel i veden?
- Eftersom veden i våra kubiksäckar torkar utomhus kan det förekomma lite mögel i vissa klabbar, och detta är naturligt pga hur det torkar och hur vädret växlar i Sverige. Vi gör vårt bästa för att 90% procent av den levererade volymen skall hålla god kvalitet. Vitmögel är väldigt vanligt i naturen när man torkar ute och inte skadligt att elda med.
Vilken vedsort skall jag välja?
- Det är en individuell fråga och beroende på ditt behov kan det variera. För de som eldar i en eldstad/kamin rekommenderar vi att man utöver björk, också använder blandved ibland. Detta för att få uppnå ett optimalt energiutbyte. Att elda med enbart ett träslag kan medföra ökad sotbildning och då sänks energiutbytet vid samma sotningsintervall.
Jag har en restaurang/ett bageri som tillagar mat/bakar bröd i en vedugn. Vilken vedsort rekommenderar ni?
-
Många av våra kunder beställer björk, ek och bok för detta ändamål. Vi rekommenderar att man undviker att elda med ved från barrträd då dessa sprätter en del och ger mindre energi än björk, asp och ek. Genom att använda ek utblandat med björk får man en perfekt värmenivå. De tre vedsorterna vi rekommenderar är björk, ek och bok. Nu har vi även barkfri björkved som avger mindre rök och du kan lättare styra värmen i din ugn.
När har ni öppet för avhämtning av ved?
- Våra öppettider är tisdag-fredag 10.00-19.00 och lördagar mellan 09.00-18.00. Söndagar och måndagar håller vi stängt. Om du kommer med släpvagn hjälper vi dig med lastning av veden, både stora säckar och små. Allmänna helgdagar har vi stängt.
I vilket mått säljs veden?
- Ved säljs alltid i stjälpt mått, vilket motsvarar 60-70% av travat mått. Stjälpt mått innebär att veden packas “huller om buller”, istället för att staplas ovanpå varandra. Om du exempelvis har en vedbod med plats för åtta kubikmeter travad ved, rekommenderar vi dig att köpa 11 kubikmeter ved i stjälpt mått. En kubikmeter stjälpt mått motsvarar 15st 40l säckar.
Hur rekommenderar ni att jag lagrar veden?
- Det är viktigt att se till att man placerar veden väl genomluftad under tak. Vi rekommenderar att den placeras under plåttak som vilar på reglar. Har man inget annat val än att använda presenning, bör man inte dra ner den för långt på sidorna för att veden skall kunna luftas. Observera att veden ibland kan vara fuktig på det yttre lagret, men vara torr inuti. Detta beror på att veden, som torkas under vår och sommar, återfår lite av sin fuktighet under hösten. Rekommendationen är att låta veden torka luftigt under tak eller inomhus i några dagar, så blir veden redo för eldning.
Varför har jag sot i min skorsten?
- Sot uppstår om förbränningstemperaturen är för låg. För låg förbränningstemperatur beror på att man inte släppt in tillräckligt med luft i förbränningskammaren i förhållande till mängden ved. Det går snabbt att känna igen tjärsot som en brun och klibbig beläggning. Släpp in mer sekundärluft till förbränning, så att temperaturen höjs. En rökgastermometer på nedersta delen av rökavgångsröret kan ge en bra indikation om hur man eldar. Rökgastemperaturen ska vara cirka 250° vid normal eldning. Om rökgastemperaturen är mycket lägre än 250° finns risk för att tjärsot uppstår. Om rökgastemperaturen är högre än 250°–300° finns risk för överhettning och de invändiga delarna kan bränna igenom.
Det ryker in i huset när jag öppnar luckan, hur undviker jag det?
- Öppna inte luckan förrän veden brunnit ner och blivit till ett glödlager. När du öppnar luckan och en stor mängd kalluft kommer i kontakt med lågorna från ved som inte förbränts kan sotrök uppstå. Vänta med att fylla på ved tills den gamla veden förbränts till ett glödlager. Om du ändå behöver öppna luckan innan veden förbränts ska luckan öppnas försiktigt och stå på glänt ett ögonblick innan den öppnas helt. En annan orsak kan vara att draget är för dåligt i skorstenen, och att skorstenen trycker ner röken i kaminen i stället för att dra upp den i skorstenen. Låt eventuellt sotaren kontrollera skorstensdraget.
För övriga frågor, kontakta oss via kontaktformuläret eller maila så hjälper vi dig!